Asbjörn Sjöö


Född 1945

Pappas farfar Johan Nilsson Sjöö föddes 1873 i Tuna. Han arbetade på Svartvik (Sua kallade dom det). Dom hade sex barn i familjen. Hemma hade dom också två kor och en gris. Vintertid var han arbetslös, så när han gick hem på hösten, gick han förbi Kopra (Konsum) och hämtade ut en silltunna som skulle räcka över vintern. Han dog 1962, alltså 89 år gammal.

Min farfar Olov Nilsson Sjöö föddes 1900 och jobbade också på Svartvik – på snickarverkstaden. Han blev sjukpensionär efter en olycka på jobbet och dog 1964 efter en olycka vid Svartviks kyrka, 64 år gammal. Han hade två barn.

Ett av barnen, min pappa Birger Sjöö, föddes 1921 och jobbade också på Svartviksfabriken. Han började i Blekeriet. Efter en massa studier fick han jobb på Instrumentverkstaden, fram till dess att fabriken lades ner. Då blev han överflyttad till Nyhamns fabrik. Han hade två barn och dog
2002 i en ålder av 81 år.

Jag själv Asbjörn Sjöö, född 1945, gick Industriskolan på Svartvik i två år, varefter jag fick jobb på Instrumentverkstaden, där jag jobbade till året innan fabriken lades ner. Då fick jag jobb hos en entreprenör som hade styr- och reglerarbeten på SCA:s fabriker i Sundsvallsdistriktet. Senare fick jag jobb på en konsultfirma där jag arbetade med styr- och reglerteknik samt på elsidan. Mina tre sista år innan pensioneringen jobbade jag på Sundsvalls Golfklubb i Skottsund. Själv har jag tre barn, sex barnbarn och ett barnbarnsbarn.

Min syster Marie-Louise föddes 1947 och jobbade som sjuksyster i Stockholm. Hon dog 2012.

Svartviks gamla skola

Min morfar Nils Nordstrand, född 1888 i Attmar, var skräddare och dog 1953 i en ålder av 65 år. Han var gift med Alma Vesterlund, född 1890 i Attmar (min mormor). Hon dog 1973 i en ålder av 83 år. Dom hade tio barn.

Min mor, född 1923 i Stöde hade alltså nio syskon. Hon arbetade en tid innan pensionen på Planta blomsterbutik i Sundsvall. Hon dog 2008 i en ålder av 85 år.