Ebon Lundquist


Född 1944

Min farfar var Johan Alfred Lundquist, född 9 maj 1878 i Tuna Prästgård. Han arbetade som kusk i Wivstavarv och avled 1971 (18 mars) i Njurunda. Jag vet inget om min farmor.

Pappa Karl-Erik föddes i Wivstavarv 8 mars 1913. När han var ett år gammal flyttade familjen till Svartvik. Han hade tre bröder; Nils-Erik, Lennart och Sven och en syster, Elsa. Efter skolan studera- de pappa till elektriker.

Mormor hette Jenny Granlund (född 10 november 1878 och död 7 dec 1953). Morfar ( f. 20 okt 1878) emigrerade till USA. Min mamma Ingeborg (f. 28 augusti 1918 i Essvik) hade två bröder, Gösta och Gunnar och två systrar, Elsa och Ingrid.

Mamma var hemma så länge jag och min syster Åsa var små. När jag var ungefär 15 år började mamma arbeta på Svartvikstvätten vid fabriken. Vid det laget hade vi flyttat till ”pråmsläpet” på Hemmanet. När tvätten lades ner började hon arbeta på Sidsjöns tvätt. Pappa var med i Svartviks Idrottsförening och spelade lite bordtennis.

Fröken Lundquist under ett tidigt cyklingsförsök

1956 byggde pappa en sommarstuga i Åkersviken. Åsa och jag fick hjälpa till att bära sand och grus från stranden för att jämna till på klipporna där stugan skulle stå. Det var jobbigt. Då fanns endast en stig som vi fick gå på över skogen. Senare byggdes en väg som gjorde det mycket lättare.

Mamma och pappa har aldrig haft bil men de cyklade mycket. Pappa slutade på fabriken när den lades ner. Han avled 26 januari 1998.