Ingvor Dückhow f. Olsson


Född 1947

Min pappa Gotthard Olsson (1908- 1975) flyttade till Svartvik 1913 från Holmsund. Han kom med sina föräldrar Karl och Eufrosyne och fyra syskon som senare utökades med ytterligare två barn.
Orsaken till flytten var möjligheten till sysselsättning. Min farfar, pappa och hans bröder arbetade alla inom industrin i Svartvik, bl.a i trähusfabriken och sulfitfabriken. Min farmor bidrog till försörjningen genom att driva en liten bakstuga och hon gick även hem till familjer och tvättade kläder.
Min mamma Klara Olsson (1914- 1975) flyttade till Svartvik 1944, tillsammans med dottern Astrid, från ett tidigare äktenskap. Flytten gick från Slagsån i Jämtland, en liten by två mil från Åre. Genom goda vänner ordnades jobb och bostad i mässen, Svartvik. Där träffade hon min pappa och flyttade till honom i gula huset ovanför den så kallade kolkajen. Mamma arbetade i många år på matbespisningen på Svartviks skola.
Vi var fem personer i familjen, förut- om mig själv; mamma, pappa, stora- syster Astrid född 1937 och bror Börje född 1949. Föräldrarna bodde kvar i gula huset till 1968 då de flyttade till nybyggd bostadsrätt i Kvissleby.


Gula huset t v och mitt i bild det röda huset söder om Matforsbyggningarna