Lars-Göran Fors


Den 4 november 1899 flyttade min morfarsmor, Amanda (Åberg) Lagerberg, med familj från Skövde till Nolby. Amanda var gift sedan 1896 med Oskar Lagerberg. De hade då tre barn varav det äldsta barnet, Axel, var min morfar. I födelseboken för Axel kan man läsa ”fader okänd”. Axel var född 1893, alltså tre år före giftet för Amanda och Oskar. Familjen fick ytterligare fyra barn. Dock dog två av dessa vid 4 respektive 2 års ålder. Dödsorsaken var kikhosta respektive difteri.

Vad Oskar jobbade med har jag inte forskat i men med stor sannolikhet arbetade han vid Svartviks sågverk respektive fabrik.

Axel flyttade vid 23 års ålder till Hissmofors, Krokom. Där träffade han min mormor. 1918 föddes min mor. Axel övergav mamma och mormor och flyttade 1919 tillbaka till Nolby för att någon månad senare flytta vidare till Nora i Västmanland.

Min mor bildade familj i Nälden med Erik Fors som kom från Gnarp. De jobbade båda på Näldens Ullspinneri. Av hälsoskäl kunde inte min far jobba kvar i spinneriet. Med hjälp av faster Hulda Westin, som bodde på Hemmanet i Svartvik, fick han jobb på Svartviks sulfitfabriks labb.

Vi kom till Svartvik som familj 15 november 1956 och flyttade då in i den sista bebodda rödkåken.

Vår familj hade bott i Nälden i drygt 10 år, dels omodernt och dels i nybyggt hus. Min fars föräldrar kommer från Allsta (mor) resp Bergsjö (far). Min

faster, Hulda, har bott på Svartvik sedan 30-talet, och jobbade på Nyhamnsfabriken. Huldas man, Herman, jobbade i pappsalen i Svartviksfabriken.

Min bror, Sven-Erik, fick jobb på instrument- verkstaden i Svartviksfabriken. Själv fick jag ock- så jobb på SCA, nämligen på dess huvudkontor som systemprogrammerare.